Wonen bij Riwis Zorg & Welzijn in de Zonnehoeve in Apeldoorn: “Ik ben weer trots op mezelf”

Het appartement in de Zonnehoeve straalt één en al gezelligheid uit. Overwegend houten meubels, veel planten en twee kanaries die zich luid kwetterend laten horen. In de kast staat een schaakbord, met de stukken opgesteld, klaar voor de openingszet. Houri Nicolaes (58) heeft zijn gitaar van de muur gehaald en zit op de comfortabele bank te tokkelen.

Met een doorleefde stem geeft hij een prachtige vertolking van het liedje Mad World. Het nummer zou haast over hemzelf kunnen gaan, want Houri is nu niet bepaald in een normale wereld opgegroeid. “Ik heb geen makkelijk leven gehad. Dat begon al met mijn jeugd toen op mijn tiende mijn ouders gingen scheiden. Ik heb meerdere stiefvaders gehad waaronder eentje, mijn eerste stiefvader, die erg gewelddadig was. Hij was Nederlands kampioen boksen en dat botvierde hij ook op mij en mijn moeder. Toen ik een jaar of 17 was ben ik uit huis gegaan en toen ben ik ontspoord. Al snel begon ik met softdrugs, later is er alcohol is bij gekomen.”

Houri1

De daaropvolgende jaren gaat het snel bergafwaarts met Houri. Hij heeft PTSS en gaat naast drank en wiet ook zwaardere middelen gebruiken en belandt uiteindelijk in de criminaliteit. En ondanks goede voornemens, lukt het hem niet om een stabiel leven op te bouwen: “Ik heb nooit echt een vaste woon- en verblijfplaats gehad in mijn hele leven. Ja, ik heb wel eens een periode gehad dat het een jaartje, twee jaartjes goed ging, maar ik ben ook ooit zeven jaar lang dakloos geweest.”

Houri’s levensstijl zorgt ervoor dat hij meerdere keren tot een gevangenisstraf wordt veroordeeld. En omdat hij steeds weer terugvalt, krijgt hij uiteindelijk een ISD-maatregel opgelegd, waarbij hij in een inrichting moet afkicken. Ook krijgt hij hulp bij het oplossen van problemen zoals het vinden van een woning en werk en het aflossen van schulden. “Dat is de eerste keer niet gelukt en de tweede keer, dat was in 2013, dus zo’n elf jaar geleden, toen had ik zelf ook zoiets van, ik ga daar nou wel achteraan, ik zet daar nu wel mijn schouders onder. Dus dat heb ik toen aangepakt.” 

Een nieuwe toekomst in een andere stad

Om makkelijker aan een nieuwe toekomst te gaan bouwen, besluit Houri zijn geboortestad Maastricht te verlaten. “Ik heb daar van alles meegemaakt, heel veel; iedere straat waar ik daar loop is gerelateerd aan mijn verleden. Ik kom altijd mensen tegen in Maastricht en dan is er weer de confrontatie. Hier in Apeldoorn heb ik dat niet zo. Ik kan hier over straat lopen zonder dat ik word opgepakt, dat geeft al heel veel rust, ja.”

In Apeldoorn begint Houri eerst met afkicken, gevolgd door een Intensief Begeleid Wonen (IBW) traject. Als hij van daaruit naar een opstapwoning doorstroomt, gaat het na vier maanden toch weer mis met drank en joints. Hij moet opnieuw gaan afkicken. “Ik bleef maar terugvallen. Op een gegeven moment zei ook mijn casemanager, “luister Houri, je begint nou steeds opnieuw, maar je je bent nu al drie keer terug geweest. Zou het niet verstandiger zijn om een andere weg in te slaan? Als je nou weer teruggaat naar je woning, ja dan gaat het weer fout. Het is al drie keer fout gegaan dus de vierde keer zal ook wel fout gaan. Wat zou je ervan denken als we voor een wlz-indicatie gaan dan kom je in aanmerking voor Riwis”. En ik had deze panden al gezien toen ze het nog aan het bouwen waren en toen dacht ik al volgens mij is dat beter voor mij om hier te zitten dan bij die IBW. Want daar zitten heel veel mensen die verslaafd zijn en ja, daar word je mee geconfronteerd. En waar je mee omgaat… ik ben heel makkelijk beïnvloedbaar, weet je. Zodoende heb ik ervoor gekozen om hier naartoe te komen. Ik ben hier nu twee jaar en het gaat stukken beter met me, om heel eerlijk te zijn.” 

Zonnehoeve in Apeldoorn

Houri woont in één van de 36 zelfstandige appartementen van de Zonnehoeve, een nieuw complex waar ggz-cliënten met een WLZ of WMO-indicatie onder begeleiding beschermd kunnen wonen. Riwis verzorgt in de woonlocatie Zonnehoeve de 24-uurszorg en begeleiding van cliënten bij hun individuele hulpvraag.

“Ik heb veel aan de begeleiding. Daarom ben ik ook hier naartoe gekomen. Omdat ik niet alleen kan zijn. Als ik alleen in een woning zit, dan komen de muren op me af. En ja, hier heb ik dagelijks contact met andere mensen. Ik heb hier inloop, wat ik fijn vind, ik heb al die sociale contacten nodig. Hier heb je ook contact met je begeleiders, Jori, Karin, Ellis, Natasha, dat geeft me wel houvast. Ik vind dat wel belangrijk. Ik heb ook twee keer per week meetings, voor mijn alcohol en drugsprobleem, dat zorgt er ook voor dat ik in het gareel blijf.”

“Met de contacten met de andere bewoners had ik in het begin wel moeite. Ik was ook wel een vreemde eend maar naarmate de tijd verstrijkt, bouw je toch een band op met elkaar. Dat vind ik wel fijn. Iedereen woont op zichzelf maar je hebt wel één moment per dag van zeven uur tot een uur of half tien, dan komt iedereen samen in de gemeenschappelijke ruimte. Dan drinken we koffie of thee met koekjes en soms maken we een appeltaart of een cake. In het weekend is dat twee keer per dag. Je kunt je ook opgeven voor gemeenschappelijk eten, maar daar doe ik niet aan mee. Ik kook liever voor mezelf, ik vind het belangrijk om voor mezelf te zorgen en het is ook goed voor mijn discipline. Ik heb wel een keer voor acht mensen zuurvlees gemaakt.”

Langzaam maar zeker is Houri’s leven stabieler geworden. De vicieuze cirkel is doorbroken en hij kan weer dromen over een zonnige toekomst. “Ik wil graag een relatie. Toen ik jong was, had ik altijd huisje, boompje, beestje als wens. Dat ik alleenstaand ben, daar heb ik moeite mee. Vroeger ben ik relaties uit de weg gegaan, omdat ik zelf niet stevig in mijn schoenen stond. De vrouwen waar ik op viel, ja, dat waren meestal sterke vrouwen. En die hebben zoiets van: “Ik ga niet met een verslaafde in zee.”

En dat het nu beter gaat, geeft Houri ook meer zelfvertrouwen: “Ja, ik haal wel genoegdoening uit het feit dat ik al langere tijd nuchter ben en dan ben ik wel weer trots op mezelf. Dat is in lange tijd niet zo geweest.”

Over de Zonnehoeve
Aan de rand van Apeldoorn bevindt zich woonlocatie de Zonnehoeve van Riwis Zorg & Welzijn. Hier wonen mensen met een wlz of wmo indicatie ggz onder begeleiding. Er wordt 24-uurs zorg en begeleiding geboden bij hun individuele hulpvraag.

Over Riwis Zorg & Welzijn
Riwis Zorg & Welzijn is er voor iedereen die hulp nodig heeft om zo zelfstandig en onafhankelijk mogelijk te kunnen leven. We ondersteunen mensen met psychische, sociaal maatschappelijke of lichamelijke hulpvragen waarbij geloof in eigen kunnen voorop staat. Samen werken we aan een gezond leven waarbij je prettig voelen, veilig en plezierig wonen en meedoen aan de samenleving belangrijke uitgangspunten zijn. 

Deel op:

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Sonneborgh

Ik schrijf mij graag in voor de nieuwsbrief over:
Algemeen
Fondsen

Schimmelt 30, 5611 ZX Eindhoven
Postbus 1787, 5602 BT Eindhoven