Plannen in Woensel: nieuwe kerk én zorgwoningen

Waar nu nog de Jacobuskerk in Woensel staat, verrijst de komende jaren een 40 meter hoge woontoren én een nieuwe kerk. Dat is het voornemen van de gereformeerde kerk, eigenaar van het pand, en ontwikkelaar Sonneborgh.

Beide partijen hebben de handen ineen geslagen en een plan ontwikkeld. In de nieuwbouw aan de Orionstraat komen 43 zorgwoningen en 80 appartementen. De woningen zijn bedoeld voor de wat oudere doelgroep, met name mensen uit de eigen wijk. Ook de kerk krijgt nieuwbouw én meer ruimte voor sociale en maatschappelijke activiteiten.

De gereformeerde NGK-gemeente en Sonneborgh staan in de startblokken. ,,Wij hopen zo snel mogelijk te kunnen gaan bouwen. We verwachten daar in 2025 meer duidelijkheid over te kunnen geven,” zegt Ewout Voogt, voorzitter van de beheerscommissie van de kerk. ,,De plannen zijn klaar om het vergunningentraject in te gaan,” vult Elke Feijts van Sonneborgh aan.

Lang gekoesterde wens

Volgens Voogt gaat een jarenlang gekoesterde wens in vervulling. De Jacobuskerk, daterend van eind jaren zestig, is zwaar verouderd. Zo heeft het gebouw bijvoorbeeld nog overal enkel glas en is het niet geïsoleerd. ,,In de winter stoken we het niet warmer dan zeventien graden, anders is het niet te betalen. Dat is niet comfortabel, zeker niet voor kinderen en ouderen.” Volgens Voogt is er ook sprake van vocht en tocht in het pand van eind jaren zestig en is een aanbouw al aan het verzakken: ,,Hiernaast ligt de Doode Gracht. Rondom is het erg drassig.”

Geruime tijd is overwogen om het gebouw -aanvankelijk een katholieke kerk- te moderniseren en uit te breiden, onder meer met een nieuwe toiletgroep en een koffiecorner. Die laatste staat nu ín in de kerkzaal en dat is niet echt praktisch. Uiteindelijk bleken de verbouwingsplannen financieel niet haalbaar, vertelt Voogt. ,,We zijn toen op zoek gegaan naar een projectontwikkelaar, om te kijken wat er wél mogelijk is.” De keuze uit drie gegadigden viel op het landelijk opererende bedrijf Sonneborgh, gevestigd in Eindhoven. Dat kwam met een ambitieus plan: een gebouw met veertien bouwlagen en ruim 120 wooneenheden.

Bewoners van de 43 zorgwoningen kunnen straks 24 uur per dag intensieve zorg krijgen. Op de begane grond is ook dagbesteding mogelijk en er komt een ontmoetingsruimte. ,,Een dergelijke voorziening ontbreekt nog in dit deel van Eindhoven.” Welke partij de zorgtaak op zich gaat nemen, is nog niet bekend, aldus Feijts. Ook is nog niet duidelijk of het koop- of huurwoningen worden en of er ook sociale huur komt.

Omwonenden zijn de afgelopen tijd tijdens vier bijeenkomsten geïnformeerd over de plannen. Volgens Feijts en Voogt waren de reacties overwegend positief. ,,Veel mensen wilden weten wanneer we hiermee van start gaan, zodat het nog op tijd af is voor hen.”

Schaduwwerking door hoge toren

Maar de bouw van een woontoren stuit ook vaak op bezwaren van buurtbewoners, onder meer vanwege de schaduwwerking. ,,Door in gesprek te blijven met de buurt, willen we bezwaren zoveel mogelijk proberen te voorkomen, maar uitsluiten kun je het nooit,” zegt Feijts. En Voogt: ,,Hoogbouw is nodig voor de financiële haalbaarheid, maar heeft ook impact voor omwonenden. Je ontkomt er helaas niet aan dat zo’n gebouw niet voor iedereen fijn is.”

Impressie herontwikkeling Jacobuskerk

Dit artikel is gepubliceerd in het Eindhovens Dagblad op vrijdag 27 september.

Deel op:

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Sonneborgh

Ik schrijf mij graag in voor de nieuwsbrief over:
Algemeen
Fondsen