“Door deze lening kunnen we op financieel gebied meer aan”

Maatschappelijk vastgoedontwikkelaar en belegger Sonneborgh werkt aan meer geschikte en betaalbare zorgwoningen in de Marnixflat in Goes. Met hulp van de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ): “Door deze lening kunnen we op financieel gebied meer aan.”

Sonneborgh ontwikkelt en belegt in maatschappelijk vastgoed. Het bedrijf werkt aan verschillende projecten in de sectoren wonen, zorg, onderwijs en sport. “Vooral in de zorg is Sonneborgh actief”, vertelt Carola Boonen, ontwikkel- en investmentmanager bij de organisatie.

Herontwikkeling Marnixflat

Eén van de meest recente projecten is de herontwikkeling van de Marnixflat in Goes in samenwerking met zorgorganisatie Cedrah. Het gaat om 52 zorggeschikte woningen. Het project is nu in de definitieve ontwerpfase en na de zomer worden de vergunningen aangevraagd. Halverwege 2022 start de bouw. Boonen: “Bijzonder aan deze zorgwoningen is dat de mensen er niet wonen op basis van hun portemonnee, wat normaal gesproken in Nederland wel zo is, maar op basis van hun religie.”

Van de 52 zorgwoningen valt een deel onder sociale huur, wordt een deel in de vrije markt aangeboden en gaat een deel naar de koopsector. “Samen met Cedrah gingen we op zoek naar een goede manier van financieren.”

Planontwikkeling met financiering door SWZ

Voor dit project maakte Sonneborgh gebruik van de planontwikkeling van de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ). De SWZ helpt burgers en sociale ondernemers bij de financiering van kleinschalige innovatieve woonvormen. In dit type woonvormen wonen overwegend 55-plussers en wordt wonen gecombineerd met ondersteuning en eventueel zorg. In de planontwikkelfase kunnen initiatiefnemers een lening aanvragen.

Boonen: “Als ontwikkelaar doe je enorme voorinvesteringen voordat je een vergunning hebt en kunt gaan bouwen. Per project gaat dus een aanzienlijk bedrag naar de voorinvesteringen. Banken of beleggers investeren echter nauwelijks in deze fase, dus komt het allemaal neer op de eigen middelen van de ontwikkelaar. De lening uit de SWZ zorgt ervoor dat we wat meer projecten tegelijkertijd aankunnen.”

Deel op:

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Sonneborgh

Ik schrijf mij graag in voor de nieuwsbrief over:
Algemeen
Fondsen