Sonneborgh al 25 jaar dé specialist in zorgvastgoed

Sonneborgh is een ontwikkelaar en belegger gespecialiseerd in zorgvastgoed. Al een kwart eeuw zijn zij dé specialist in het (her)ontwikkelen van en beleggen in vastgoed op het snijvlak van wonen en zorg.

Sonneborgh | Ontwikkelaar én belegger in zorgvastgoed

Sonneborgh is een ontwikkelaar en belegger gespecialiseerd in zorgvastgoed. Al een kwart eeuw zijn zij dé specialist in het (her)ontwikkelen van en beleggen in vastgoed op het snijvlak van wonen en zorg. “Regelmatig bieden wij investeerders de gelegenheid te participeren in onze projecten via onze zorgwoningfondsen”, vertelt Arjan Kuijpers. “Fondsen met kwalitatief, betaalbaar vastgoed en een stabiel financieel én maatschappelijk rendement”.

Sonneborgh is een gekende naam als het gaat om zorgvastgoed. Carola Boonen en Arjan Kuijpers, die allebei al jaren actief zijn bij Sonneborgh, hebben samen de leiding. Boonen: “Als geen ander weten wij kennis van de zorgsector te combineren met jarenlange ervaring in de ontwikkeling, financiering en exploitatie van zorgvastgoed. Hierdoor kunnen wij maatwerk oplossingen creëren met een stabiel rendement voor zowel zorgorganisaties als investeerders.”

“Als geen ander weten wij kennis van de zorgsector te combineren met jarenlange ervaring in de ontwikkeling, financiering en exploitatie van zorgvastgoed.“

Professionalisering van de sector

Ruim 25 jaar geleden zette Sonneborgh de eerste stappen in de wereld van zorgvastgoed. Een wereld die met de scheiding van wonen en zorg steeds complexer is geworden. Sonneborgh realiseerde zich dat deze specifieke markt behoefte had aan gespecialiseerde partners. “Een partij die de hele keten overziet en beheerst”, zegt Arjan Kuijpers. “Van strategie tot risicodragende ontwikkeling en bouw, de eindbelegging en het beheer: Om deze markt op juiste wijze te bedienen, moet je de hele keten snappen om er uiteindelijk waarde aan toe te kunnen voegen. Dat is nou net waar wij goed in zijn.”

Betrouwbaar partnerschap

Met alle ontwikkelingen in de zorgsector, de politiek en de wereld om ons heen blijft een partij als Sonneborgh ook in de toekomst van grote waarde. Vooral de integrale en transparante werkwijze van Sonneborgh is aantrekkelijk voor partijen. “Wij zijn niet zomaar een belegger of een ontwikkelaar”, benadrukken Carola en Arjan. “Wij halen alle overbodige schotten eruit en kijken samen met onze zorgpartners, aan welke knoppen we kunnen draaien. Wij lopen niet weg voor uitdagende opgaves. Maar, we zijn ook eerlijk. Als we denken dat we geen waarde kunnen toevoegen voor zorgpartners of dat we geen aantrekkelijk aanbod kunnen creëren voor onze investeerders, dan doen we niet mee. We willen niet zomaar klanten, we willen tevreden klanten. Klanten die we echt iets te bieden hebben.”

“Wij lopen niet weg voor uitdagende opgaves. Maar, we zijn ook eerlijk. Als we denken dat we geen waarde kunnen toevoegen voor zorgpartners of dat we geen aantrekkelijk aanbod kunnen creëren voor onze investeerders, dan doen we niet mee.“

Financieel én maatschappelijk rendement

De aantrekkelijkheid van beleggen in de Zorgwoningfondsen van Sonneborgh schuilt in het feit dat het een tastbaar beleggingsproduct is (vastgoed) met langjarige huurcontracten van professionele huurders. “Daarnaast speelt het in op twee belangrijke lange termijn trends: een structureel tekort aan woningen en een toenemende zorgvraag als gevolg van demografische ontwikkelingen”, vertelt Carola. Arjan: “Dit maakt zorgvastgoed een veilige en voorspelbare belegging die toch een mooi rendement oplevert.” Hij hoort vaak van de deelnemers aan de zorgwoningfondsen dat ze het daarnaast ook een prettig gevoel vinden om in iets nuttigs voor de samenleving te investeren. “Wij merken dat steeds meer beleggers kiezen om te beleggen in zorgvastgoed vanwege het maatschappelijke karakter. Je doet iets goeds voor de maatschappij, wordt volledig ontzorgd én je behaalt zelf een mooi rendement.”

Ook investeren in zorgvastgoed?

Zorgwoningfonds Sonneborgh IV is op 3 juli 2023 gestart, maar deelnemen is nog steeds mogelijk. Dit kan vanaf € 100.000,-. Kuijpers: “Beleggers ontvangen ieder kwartaal een uitkering en delen mee in de waardeontwikkeling van het vastgoed. Het verwacht totaalrendement bedraagt 7,6% per jaar, waarvan gemiddeld 5,1% jaarlijks uitkeerbaar als direct rendement.” Sonneborgh is naast initiatiefnemer zelf ook deelnemer in dit fonds. “Bovendien hebben we nu een tijdelijke actie waarbij deelnemers 2,5% bonusrendement ontvangen over hun deelnamesom.”

Voor meer informatie of een persoonlijke kennismaking, neem contact op via fondsbeheer@sonneborgh.nl of bel 040 – 303 21 23.

Fondsen open voor deelname

Zorgwoningfondsen van Sonneborgh: een interessante investering?

De zorgsector is een stabiele groeimarkt

Demografisch gezien neem de behoefte aan passend zorgvastgoed enorm toe. De investeringsbehoefte is door zorginstellingen niet meer op te brengen waardoor er een markt ontstaat voor beleggers die de komende jaren wellicht verder zal groeien.

Kwalitatief en toekomstbestendig vastgoed

Directe afspraken met de huurder over onderhoud en exploitatie zodat er een gebalanceerde afspraak is voor meerdere jaren die past bij de zorgorganisatie.

Langjarige huurovereenkomst met goede huurders

De huurovereenkomsten zijn voor een lange periode. Termijnen van 20 jaar zijn geen uitzondering waar wij focussen op een gezond en solide partnerschap met de zorgorganisatie.

Aantrekkelijk financieel rendement

Afhankelijk van het type vastgoed en de locatie ligt het bruto aanvangsrendement tussen de 4% en 7%. Daarbij is er indirect rendement bij een waardestijging van het vastgoed.

Maatschappelijk rendement

Veel zorgvastgoed bestaat voor senioren, gehandicapten of dementerende bestaat uit woningen. Mocht onverwacht de de huurder niet opstappen dan kunnen de woningen eenvoudig aan te wenden voor de particuliere markt.

Nauwelijks gevoelig voor economische trends

Zorgvastgoed staat los van mogelijke financiële crisises. De zorgbehoefte houdt zich niet bezig met beurskoersen of conjuctuur en er zijn geen on-line alternatieven. Daarbij groeit de behoefte voor fysieke woonruimtes voor zorgbehoevenden de komende jaren sterk.

Vaak gestelde vragen over zorgwoningfondsen

Wij begrijpen dat u vragen heeft over de zorgwoningfondsen van Sonneborgh. Lees de vaakgestelde vragen of neem contact op met Sonneborgh voor meer informatie. 

Er is een groot tekort aan betaalbare huurwoningen op de Nederlandse woningmarkt. Er is een lange wachtlijst en het tekort aan huurwoningen zal de komende jaren alleen maar toenemen. In 2035 zal het totaal aantal huishoudens toenemen met 776.000. Vooral het aantal huishoudens van 65 jaar en ouder, met name die van 75 jaar en ouder, zal de komende jaren fors groeien. In 2030 zullen er alleen al in de groep van 75-85-jarigen 310.000 huishoudens zijn. Het aantal alleenstaanden neemt daardoor snel toe.

Daarnaast vergrijst de bevolking en het overheidsbeleid vereist dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Er is vraag naar een manier van leven waarin ouderen met een gerust hart kunnen leven en afhankelijk zijn van verpleegkundige zorg.

De woningproductie in Nederland is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Ondanks deze stijging wordt het woningtekort in 2020 geschat op 331.000 eenheden. Het woningtekort loopt op tot 419.000 woningen in 2025. Zelfs een forse stijging van de woningproductie die na 2025 wordt verwacht, lost het woningtekort niet op. Dezelfde situatie geldt voor verpleeghuizen. In juni 2020 wachtten ruim 24.000 mensen op een plek in een verpleeghuis

Door de verwachte toename van het aantal ouderen en de steeds veranderende zorgvraag zijn de investeringen in Nederlands zorgvastgoed de afgelopen jaren sterk toegenomen. In 2017 bedroegen de investeringen in zorgvastgoed voor het eerst meer dan € 500 miljoen. In 2020 is er voor 1,2 miljard euro geïnvesteerd in zorginstellingen, waarvan 81% in verpleeghuizen. Dit komt vooral door de uitbreiding van ontwikkelaars en investeerders die gespecialiseerd zijn in de zorgvastgoedmarkt.

De Nederlandse zorgvastgoedbeleggingsmarkt is ook aantrekkelijk voor internationale investeerders vanwege de economische stabiliteit, de zekerheid van de toekomstige vraag door demografische druk en het aantrekkelijke risico-rendementsprofiel.

Volgens vastgoedadviseurs Cushman & Wakefield zou het aantal bestaande particuliere intramurale zorgfaciliteiten voor intensieve zorg voor ouderen moeten toenemen van meer dan 300 vandaag tot ongeveer 1100 in 2040. Het kabinet richt zich primair op de kwaliteit van de ouderenzorg en plant hiervoor in deze kabinetsperiode extra geld, oplopend tot ruim € 3 miljard per jaar vanaf 2021. Een groeiend aantal zorginstellingen verlegt de focus vooral naar de zorg en verkoopt zorginstellingen aan investeerders. De groeiende belangstelling van Duitse en buitenlandse investeerders voor de investeringsmarkt voor zorginstellingen geeft aan dat senioren en verpleeghuizen zich de afgelopen vijf jaar hebben ontwikkeld tot een volwassen vastgoedsegment.

Benieuwd of dit fonds past binnen uw portefeuille?

Plan een persoonlijke kennismaking met onze investment managers

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.