afm1_vrijstelling_dubbel-2358x80

Beleggingsfonds uitgelicht: rendement en risico van een zorgwoningfonds

Wat is het rendement van een zorgwoningfonds of een beleggingsfonds?

In de wereld van beleggen zijn diversificatie en het kiezen van de juiste beleggingsfondsen cruciale aspecten voor zowel de ervaren als de beginnende belegger. Tussen de vele opties springen twee soorten fondsen in het oog: zorgwoningfondsen en traditionele beleggingsfondsen.

Terwijl de eerste zich richt op investeringen in de zorgsector, biedt de laatste een breder scala aan beleggingsopties in aandelen, obligaties, en gemengde activa. Dit artikel richt zich op het uiteenzetten van de rendementsverschillen tussen beide, waar we vooral een focus willen leggen op de voordelen die zorgwoningfondsen bieden.

Wat is een zorgwoningfonds?

Een zorgwoningfonds investeert in vastgoed dat specifiek is ontworpen of aangepast voor de zorgsector, zoals seniorenwoningen, revalidatiecentra, en andere zorggerelateerde faciliteiten. De vraag naar dergelijk vastgoed neemt toe in het licht van de vergrijzende bevolking, wat zorgt voor een stabiele en voorspelbare vraag. Deze fondsen bieden investeerders de kans om een maatschappelijke bijdrage te leveren, terwijl ze tegelijkertijd profiteren van de groei in de zorgsector.


Wat is een beleggingsfonds?

Beleggingsfondsen zijn collectieve investeringsvehikels die middelen van meerdere beleggers verzamelen om te investeren in een divers portfolio van activa. Ze variëren van aandelenfondsen tot obligatiefondsen en gemengde fondsen, elk met hun eigen risico- en rendementsprofielen. Deze fondsen worden beheerd door professionele fondsmanagers en zijn bedoeld voor risicospreiding en vermogensopbouw.

Wat is het verschil in rendement tussen een zorgwoningfonds en een beleggingfonds?

Elk type fonds heeft zijn eigen kenmerken en mechanismen voor het genereren van rendement, wat bepalend kan zijn voor de uiteindelijke beslissing van een belegger. Graag leggen wij u uit hoe en op welke manier het rendement per type fonds opgebouwd is en welk rendement daarbij hoort.

Lees verder over: “Het verschil tussen een beleggingsfonds en een zorgwoningfonds“.

Het rendement van een zorgwoningfonds

Zorgwoningfondsen hebben historisch gezien een stabiel rendement laten zien, voornamelijk vanwege de constante vraag naar zorgvastgoed en overheidsbeleid dat de sector ondersteunt. Deze fondsen genereren inkomsten uit huur, die minder gevoelig zijn voor economische schommelingen, wat zorgt voor stabiele cashflows. Bovendien zijn investeringen in zorgvastgoed vaak inflatiebestendig, omdat de kosten voor zorgdiensten over het algemeen stijgen met of boven de inflatie.

Het rendement van een traditioneel beleggingsfonds

Traditionele beleggingsfondsen kunnen onderhevig zijn aan grotere marktvolatiliteit, afhankelijk van de samenstelling van hun portfolio. De rendementen kunnen aanzienlijk variëren, met potentieel hogere pieken maar ook diepere dalen in vergelijking met zorgwoningfondsen. Het risico en rendement zijn afhankelijk van de marktomstandigheden en de specifieke activaklassen waarin wordt belegd.

De verschillen tussen een zorgwoningfonds en een beleggingsfonds

Het is belangrijk om niet alleen te kijken naar het rendement van het beleggingsfonds maar ook om te kijken naar de andere kenmerken zoals looptijd, risicoprofiel of de votaliteit. Wij hebben een vergelijking gemaakt tussen een zorgwoningfonds en een regulier beleggingsfonds.

ZorgwoningfondsenBeleggingsfondsen
RendementStabiel, door constante vraagVariabel, afhankelijk van markt
LooptijdMiddellang tot langKort tot lang
RisicoprofielLaag tot gemiddeldVariabel
MarktvolatiliteitLaag, door stabiele huurinkomstenHoog, afhankelijk van marktbewegingen
InflatiebestendigheidHoogVariabel
Maatschappelijke bijdrageHoog, ondersteunt zorgbehoevendenLaag tot gemiddeld

Risico’s en volatiliteit van het rendement

Zorgwoningfondsen worden over het algemeen beschouwd als minder risicovol in vergelijking met traditionele beleggingsfondsen, vanwege de stabiele vraag en overheidssteun voor de zorgsector. Dit resulteert in een lager volatiliteitsprofiel en maakt ze een aantrekkelijke optie voor beleggers die op zoek zijn naar stabiliteit in hun investeringen.

Overzicht van de rendementen van de zorgwoningfondsen van Sonneborgh

Elk zorgwoningfonds heeft zijn eigen kenmerken. Bijvoorbeeld het rendement, de looptijd en in welke objecten belegd wordt. Graag geven wij een overzicht van de verschillende fondsen en bijbehorende rendementen:

Zorgwoningfonds Oester StaeteZorgwoningfonds Sonneborgh IVZorgwoningfonds Marnix Staete
Verwacht direct rendement4,25%5,1%3,0%
Verwacht totaal rendement7,3%7,6%7,4%
Looptijd7 tot 10 jaar
Huurcontract15 jaar huurcontract voor de zorg15 en 20 jarige gewaargborgde huurcontracten
DebiteurenrisicoLaagLaagLaag
Aantal uitkeringen per jaar444
Winstdeling100%85%
EmissiekostenGeenGeenGeen
Fonds open voor inschrijvingNu open voor inschrijvingNu open voor inschrijvingGesloten

Zorgwoningfondsen: een belegging met een stabiel rendement!

Terwijl beleggingsfondsen een brede waaier aan investeringsmogelijkheden bieden met variabele risico’s en rendementen, bieden zorgwoningfondsen een meer stabiele en voorspelbare investeringsoptie, vooral in tijden van economische onzekerheid. Hun maatschappelijke bijdrage, gecombineerd met de voordelen van stabiele cashflows en inflatiebestendigheid, maakt zorgwoningfondsen tot een aantrekkelijke keuze voor beleggers die op zoek zijn naar diversificatie en stabiliteit in hun portefeuille.

Deel op:

Zorgwoningfondsen van Sonneborgh

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Sonneborgh

Ik schrijf mij graag in voor de nieuwsbrief over:
Algemeen
Fondsen

Schimmelt 30, 5611 ZX Eindhoven
Postbus 1787, 5602 BT Eindhoven