afm1_vrijstelling_dubbel-2358x80

Voorkom fiscale afrekening van uw herinvesteringsreserve en investeer in een vastgoedfonds

HIR_Header_6

Wat leest u in dit artikel?

  • Hoe u een belastingheffing kan uitstellen door te investeren in een zorgwoningfonds.
  • Welk liquiditeitsvoordeel u kunt krijgen door gebruik te maken van de HIR.
  • De fondsen van Sonneborgh fiscaal transparant zijn en daarmee deelnemen gelijk is aan het zelf investeren in vastgoed.

Een dilemma dat veel ondernemers zullen herkennen: er is een mooie boekwinst gerealiseerd door de verkoop van uw beleggingsvastgoed. Fijn, maar nu klopt de fiscus aan. De vennootschapsbelasting kan worden uitgesteld door de boekwinst te gebruiken als herinvesteringsreserve (HIR). Maar in de huidige markt is dat niet zo eenvoudig.

Sonneborgh biedt nu een aantrekkelijk alternatief voor de HIR: Zorgwoningfonds Sonneborgh IV. Arjan Kuijpers: “Door de herinvesteringsreserve te gebruiken voor het aanschaffen van participaties ontstaat direct een liquiditeitsvoordeel én voldoen ondernemers aan de fiscale voorwaarden.”

De herinvesteringsreserve (HIR) is een fiscale regeling die het mogelijk maakt om de boekwinst die is gerealiseerd bij de verkoop van een bedrijfsmiddel, zoals vastgoed, opnieuw te investeren in een ander bedrijfsmiddel. Zo kan belastingheffing worden uitgesteld. In de huidige markt levert vastgoed steeds minder op. Maar een transparant vastgoedfonds, zoals de Zorgwoningfondsen van Sonneborgh, kan onder voorwaarden ook onder HIR vallen. Daarom zijn zij een aantrekkelijk alternatief voor het zelf investeren in vastgoed.

Dreiging van fiscale afrekening

Bij de verkoop van vastgoed vanuit een BV ontstaat vaak een mooie boekwinst. Dit resulteert in beginsel in een belastingheffing van 25,8% vennootschapsbelasting. De HIR biedt uitkomst, zorgt voor uitstel van deze acute belastingheffing en levert een liquiditeitsvoordeel op: de boekwinst kan onder voorwaarden worden aangewend voor de herinvestering in vastgoed. Tot voor kort was het voor beleggers geen probleem om de herinvesteringsreserve binnen drie jaar aan te wenden door de verwerving van nieuw (beleggings)vastgoed. Deze situatie is in de huidige marktomstandigheden flink veranderd als gevolg van oplopende rente en bouwkosten én beperkingen ten aanzien van particuliere verhuur van woningen. Met als gevolg dat het een uitdaging is om de reserve tijdig te herinvesteren in vastgoed, waardoor een fiscale afrekening van de herinvesteringsreserve dreigt.

“Beleggen in een vastgoedfonds is dan ook een makkelijke en snelle manier om de HIR een nieuwe bestemming te geven én fiscale afrekening te voorkomen.“

Arjan Kuijpers – Directeur Sonneborgh

Fiscaal transparant met een stabiel rendement

In plaats van de herinvesteringsreserve zelf te investeren in vastgoed, kunnen ondernemers die ook gebruiken voor het aankopen van participaties in een fiscaal transparant vastgoedfonds. De zorgwoningfondsen van Sonneborgh zijn een mooi voorbeeld. Deze fondsen hebben de juridische structuur van een transparant fonds voor gemene rekening (FGR). De fiscus stelt deelnemen aan een zorgwoningfonds door de aankoop van dergelijke participaties gelijk aan het zelf verwerven van vastgoed.

Beleg in zorgwoningfonds Sonneborgh IV

  • Ontvang gemiddeld 5,1% direct rendement
  • 15 en 20 jarige gewaargborgde huurcontracten
  • Laag debiteurenrisico door sterke huurders
  • Vier keer per jaar een uitkering
  • 85% winstdeling voor participanten
  • Geen emissiekosten

Over Sonneborgh

Sonneborgh is al ruim 25 jaar dé specialist in het (her)ontwikkelen van en beleggen in vastgoed op het snijvlak van wonen en zorg. Sinds 2015 initieert en beheert Sonneborgh vastgoed beleggingsfondsen voor particuliere beleggers. Sonneborgh is onder meer initiatiefnemer en beheerder van Zorgwoningfonds Hermelijn 15, Zorgwoningfonds Het Beekdal, Zorgwoningfonds Marnix Staete en Zorgwoningfonds Sonneborgh IV.

Voor meer informatie of een persoonlijke kennismaking, neem contact op via fondsbeheer@sonneborgh.nl of bel 040 – 303 21 23.

Vaak gestelde vragen over de herinvesteringsreserve

Ja, de termen “herinvesteringsreserve” en “HIR” verwijzen naar hetzelfde. “HIR” is een vaak gebruikte afkorting en staat voor “Herinvesteringsreserve” en is een fiscale voorziening in de Nederlandse belastingwetgeving.

De voorwaarden voor het vormen van een herinvesteringsreserve (HIR) in de Nederlandse belastingwetgeving zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat deze fiscale faciliteit wordt gebruikt ter ondersteuning van daadwerkelijke herinvesteringen binnen een onderneming. Hier zijn de belangrijkste voorwaarden:

  1. Herinvesteringsvoornemen: Het bedrijf moet het voornemen hebben om de boekwinst te herinvesteren in bedrijfsmiddelen. Dit voornemen moet aannemelijk gemaakt kunnen worden, bijvoorbeeld door middel van interne besluitvorming of externe communicatie.

  2. Herinvesteringstermijn: Over het algemeen moet de herinvestering plaatsvinden binnen drie jaar na het jaar waarin de boekwinst is gerealiseerd. Voor bepaalde bedrijfsmiddelen die een langere voorbereidingstijd vereisen, kan deze termijn onder voorwaarden worden verlengd.

  3. Soortgelijke bedrijfsmiddelen: De herinvestering dient bij voorkeur te worden gedaan in bedrijfsmiddelen die dezelfde economische functie in de onderneming vervullen als het bedrijfsmiddel waarop de boekwinst is behaald. Echter, dit is geen harde eis; herinvestering in andere bedrijfsmiddelen is ook toegestaan.

  4. Boekwaarde-eis: Bij de herinvestering moet rekening gehouden worden met de boekwaarde-eis. Dit houdt in dat de herinvesteringsreserve in mindering wordt gebracht op de kostprijs van het nieuwe bedrijfsmiddel, waardoor de afschrijvingsbasis lager uitvalt. Dit heeft als doel de uitgestelde belastingheffing alsnog te effectueren over de tijd.

  5. Terugneming bij niet herinvesteren: Als aan het einde van de herinvesteringstermijn niet of niet volledig is herinvesteerd, moet het nog resterende deel van de herinvesteringsreserve alsnog bij de winst worden geteld en belast.

  6. Specifieke uitsluitingen: Voor sommige bedrijfsmiddelen kan de HIR niet worden toegepast, zoals voor bedrijfsmiddelen die zijn bestemd voor verhuur of voor bedrijfsmiddelen die binnen twee jaar na aanschaf worden verkocht.

Het is belangrijk dat bedrijven die een herinvesteringsreserve willen vormen, goed op de hoogte zijn van de specifieke voorwaarden en vereisten, aangezien de belastingwetgeving kan wijzigen en de interpretatie van de regels complex kan zijn. Het is vaak raadzaam om hierover advies in te winnen bij een fiscaal adviseur.

Deel op:

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van Sonneborgh

Ik schrijf mij graag in voor de nieuwsbrief over:
Algemeen
Fondsen