Informatie over het participatie traject Jacobuskerk
Welkom op de informatiepagina van Orionstraat 5. Als omwonende van de Orionstraat 5 kunt u alle informatie vinden in het kader van het participatietraject. Op deze pagina worden updates geplaatst over informatiebijeenkomsten en houden we u op de hoogte van de voortgang van het project. Ook worden er nieuwe plannen gedeeld en zullen de meest gestelde vragen worden beantwoord. Het participatietraject vindt uiteraard geheel in samenspraak plaats met de gemeente Eindhoven.
Achtergrondinformatie
De Jacobuskerk kerkgemeente is sinds 1973 gevestigd in het gelijknamige kerkgebouw. De kerkgemeente bestaat uit circa 200 leden en kan gekarakteriseerd worden als een streekgemeente. De leden zijn afkomstig uit alle uithoeken van Eindhoven, maar ook uit omliggende kernen zoals Nuenen, Son en Veldhoven.
Een groot deel van de kerkgemeente bestaat uit (jonge) gezinnen, met veel kinderen in de leeftijdscategorie tot 12 jaar. Daarnaast is de kerkgemeente een mix van leden die hier geboren en getogen zijn en leden die door studie of werk zich hier gevestigd hebben. De kerkgemeente is momenteel redelijk stabiel qua ledental.
De activiteiten van de kerkgemeente vinden deels in het kerkgebouw plaats. Dit gaat uiteraard om zondagse samenkomsten, maar ook samen eten, of een samenkomst ter gelegenheid van iets bijzonders, zoals een bruiloft of jubileum. Daarnaast zijn er ook samenkomsten thuis, waarbij er bijvoorbeeld besprekingen zijn rondom bepaald thema of boek.
De kerkelijke gemeente Crosspoint maakt ook gebruik van de Jacobuskerk op een aantal dagen in de week en de kinderclub CityKids gebruikt het gebouw ook een middag in de maand. Verder maken zo af en toe externe partijen gebruik van één of meer ruimtes. Daarbij valt te denken aan De Voedselbank of De Taalbrug, of muziekles op het kerkorgel.
In 2019 is er door een aantal leden van de Jacobuskerk kerkgemeente een initiatief opgestart om de te kijken of het huidige kerkgebouw een opknapbeurt kon krijgen. De focus hierbij was om met name een esthetische opfrisbuurt te realiseren. Dit bleek na onderzoek niet financieel duurzaam en passend. Het gebouw vraagt om meer dan dat; ook de voorzieningen, energetische duurzaamheid en bouwkundige staat zijn dusdanig dat investeren in het huidige gebouw niet verstandig bleek. Vervolgens is het pad van projectontwikkeling gekozen. Hiermee wordt een deur geopend om een gebouw neer te zetten waarmee we (financieel, milieubewust en sociaal) duurzaam kerk kunnen zijn, met voorzieningen en ruimtes passend bij de diverse activiteiten.
Als kerkgemeente vinden we openheid en gastvrijheid belangrijk. Daarom zien we dit ook als een kans om een gebouw neer te zetten wat aansluit bij behoeftes vanuit de omliggende wijk(en), om zodoende een effectiever gebruik van het gebouw en maatschappelijk nut na te streven.